MatBrödet - Recept
Ingenting känns riktigt relevant nu efter föregående inlägg. Elden härjar fortfarande och ingen räddning verkar nå fram.
Jag tänkte ändå att jag skulle ge er receptet på brödet jag bakade i söndags. Ett matbröd som blev ruskigt gott och som definitivt kommer att göras igen och igen. Så enkelt också.
Ett matbröd
5g jäst (det är inte felskrivet) EKO
3dl vatten
1tsk brödkryddor
1-1,5tsk himalayasalt
1-1,5msk honung EKO
2msk linfrö EKO
2dl fullkorns Dinkel mjöl EKO
3dl vetemjöl special EKO
2dl grahamsmjöl EKO
Kokosolja EKO
Flingsalt
Gör så här:
Blanda jästen med vattnet så att det löses upp. Tillsätt salt, kryddor och honung. Blanda i linfrö och mjöl och rör till en jämn deg. Smörj en brödform med kokosoljan (jag använde en utan kokossmak, ej Virgin alltså) och fördela degen i formen. Strö på lite flingsalt och låt jäsa under duk i 1timme.
Ställ sedan in formen med degen och duken i kylskåpet och lår jäsa ytterligare i 9-11 timmar (gör du degen på kvällen så grädda på morgonen. Gör du degen på morgonen så grädda på kvällen). Grädda på 250grader långt ner i ugnen i 15 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare 15 minuter.
Låt brödet svalna på galler innan du skär upp och njuter tillsammans med äkta smör och en god ostskiva.